Κτήμα ΜΕΛΜΑΡ

Στον ευλογημένο αυτόν τόπο, με ιδιαίτερο μεράκι και πάθος για το κρασί, δημιουργήσαμε το οινοποιείο ΜΕΛΜΑΡ.

Στόχος μας, η δημιουργία μοναδικών κρασιών από τον ιδιόκτητο αμπελώνα μας, πεποίθηση μας η ανάδειξη του μικροκλίματος του τόπου και όραμά μας η αναγνώριση της Σαμοθράκης ως οινοποιητική ζώνη.

Οινοποιείο Σαμοθράκης
Κάβα παλαίωσης κρασιών

Το οινοποιείο

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το οινοποιείο ΜΕΛΜΑΡ βρίσκεται στην περιοχή Δάφνες της Σαμοθράκης, λειτουργεί από το 2013 και δραστηριοποιείται στην εγχώρια και διεθνή αγορά από το 2015 με τις ετικέτες ΑΔΥΤΟΝ και ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ.


Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο, με υψηλού επιπέδου οινολογικό εξοπλισμό, ανεξάρτητο χημείο με σύγχρονα μέσα μετρήσεων κι ελέγχου, ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές διπλού τοιχώματος, δρύινα Γαλλικά βαρέλια για τους οίνους παλαίωσης, λειτουργική κάβα με ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, αίθουσα γευσιγνωσίας και ειδική αίθουσα συνεδριάσεων.

 

Όλα στεγασμένα σε ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίριο, που δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, χτισμένο στη σκιά του επιβλητικού Όρου Σάος, το ψηλότερο βουνό του Β.Α. Αιγαίου με ύψος 1.611 μ., σε πλήρη αρμονία με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. 

 

Σύντομα περιμετρικά των αμπελώνων θα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου του αποστακτήριου.

ΤΡΥΓΟΣ

Η διαμόρφωση της ποικιλιακής σύνθεσης του ιδιόκτητου βιολογικού αμπελώνα μας συνεχίζεται με ιδιαίτερη φροντίδα, μεράκι και πειραματισμούς σε γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, με αποτέλεσμα τα σταφύλια των πρώτων τρύγων μας να προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Θράκης και από συγκεκριμένους μόνιμα συνεργαζόμενους αμπελοπαραγωγούς.


Η παρακολούθηση της ωρίμανσης των σταφυλιών, γίνεται με συχνές επισκέψεις στον αμπελώνα και εντατικές δειγματοληψίες όσο πλησιάζουμε στην περίοδο τρυγητού. Η συλλογή του καρπού γίνεται με αυστηρή διαλογή και η μεταφορά στο οινοποιείο γίνεται με φορτηγό ψυγείο. Η τελική διαλογή των σταφυλιών γίνεται με το χέρι, ώστε ο τελικός καρπός που θα συμμετέχει στη διαδικασία γλευκοποίησης να είναι απόλυτα υγιής και απαλλαγμένος από επιβλαβείς εξωγενείς παράγοντες.


Με τη χρήση οινολογικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζεται η λιγότερο δυνατή καταπόνηση του σταφυλιού και η παραλαβή της καλύτερης ποιότητας χυμού.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι οινοποιήσεις γίνονται πάντα σε αυστηρά πλαίσια θερμοκρασιών, καθώς όλες οι δεξαμενές ελέγχονται από υπερσύγχρονα συστήματα ψύξης και κάτω από συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους, με την εφαρμογή σύγχρονων αλλά και παραδοσιακών τεχνικών οινοποίησης.


Η ωρίμανση, η παλαίωση και αποθήκευση των κρασιών γίνεται σε κατάλληλες συνθήκες υγρασίας 60-65% και θερμοκρασίας 15-170C, ενώ η εμφιάλωση γίνεται με υπερσύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης σε συνθήκες αδρανούς αερίου (άζωτο) και παντελή απουσία οξυγόνου.

Η Σαμοθράκη

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Σαμοθράκη είναι νησί στο Β.Α. τμήμα του Αιγαίου μεταξύ Λήμνου και Θάσου και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη, με την οποία συνδέεται ακτοπλοικά.


Το βουνό Σάος είναι το ψηλότερο βουνό στο Β.Α. Αιγαίο (η υψηλότερη κορυφή του - το Φεγγάρι - έχει υψόμετρο 1.611 μ.) διαθέτει άγρια παρθένα φύση, φυσικές πηγές νερού όπου σχηματίζονται ρυάκια και καταρράκτες γνωστές ως «βάθρες». 
Η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Σαμοθράκη είναι μια από τις πλουσιότερες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όσον αφορά τη θαλάσσια και υποβρύχια ζωή που φιλοξενεί.

ΙΣΤΟΡΙΑ

 Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης (φτερωτή Νίκη ή Νίκη της Σαμοθράκης), που χρονολογείται από το 220-190 π.Χ. και βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μ., άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής, βρέθηκε στο ναό των «Μεγάλων Θεών» Καβείρων, παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.


Η Σαμοθράκη κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια, όταν γεννήθηκε η μυστηριακή θρησκεία των Καβείρων που καθιέρωσε το νησί ως ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Η σημερινή Παλαιάπολη, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το σημαντικότερο κέντρο του νησιού, το οποίο κυβερνιόταν από «βασιλέα», λάτρευε ως προστάτιδα την Αθηνά και έκοβε δικό του αργυρό νόμισμα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

- Αρχαιολογικό Μουσείο
Βρίσκεται στην περιοχή της Παλαιόπολης και το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων είναι ευρήματα από την αρχαία πόλη, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. 


- Παραλίες
Οι παραλίες του νησιού είναι καταγάλανες και ολοκάθαρες σκεπασμένες με λευκό βότσαλο. Στην νότια πλευρά του νησιού βρίσκεται η Παχιά Άμμος. Είναι η ομορφότερη παραλία του νησιού, σκεπασμένη με άμμο. Προς την ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο Κήπος. Ανατολικότερα βρίσκεται ο καταρράκτης Κρεμαστός.


- Ιαματικά Λουτρά
Στην περιοχή Θέρμα (Λουτρά) βρίσκεται το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο με ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες.

 

- Βάθρες
Το νησί είναι γνωστό για τα νερά του. Εκατοντάδες μικρά ρυάκια και ποταμάκια έρχονται από το όρος Σάος, σχηματίζουν καταρράκτες και τις περίφημες «βάθρες» που κυλούν ορμητικά προς την θάλασσα. Οι βάθρες είναι φυσικές πισίνες μέσα στα ανοιχτόχρωμα βράχια. Το μεγαλύτερο ρέμα του νησιού είναι ο «Φονιάς». 


- Χώρα
Η Χώρα, είναι η πρωτεύουσα, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Σάος. Πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια δημιουργούν έναν όμορφο και παραδοσιακό οικισμό.

Παραλία Σαμοθράκης
Φτερωτή Νίκη